Fotografie || Oostvaardersplassen

Afgelopen week ben ik een uurtje de Oostvaardersplassen ingelopen. Het was al laat op de avond en de zon was al flink aan het zakken. De dieren hier leven ‘in het wild’, maar echt wild zijn ze niet. Je mag officieel gezien de paarden niet benaderen of aanhalen, maar er kwam een merrie zich bij ons op dringen. Ze wou graag gekrabbeld worden en krabbelde mij ook vrolijk terug.

Ik moet wel zeggen dat ik altijd een beetje een dubbel gevoel heb bij de Oostvaardersplassen. Kijk, het is prachtig dat we in Nederland een gebied hebben waar de natuur ‘zijn gang kan gaan’. Maar eigenlijk vind ik dat de populatie van dieren best gereguleerd mag worden, ze hebben ten slotte geen echte vijand daar.. Ik ga daar nu verder nog niet over schrijven, dat komt later een keer.

De Oostvaardersplassen vormen het grootste moerasgebied van Nederland. De natuur heeft hier vrij spel. Ontelbare vogels hebben bezit genomen van het gebied. Vooral in de winter is dat een spectaculair gezicht. De honderden Heckrunderen, konikpaarden en edelherten geven het gebied een haast on-Nederlandse aanblik.

De rol van grote grazers
Kenmerkend voor de Oostvaardersplassen – naast de vele vogels – zijn de grote grazers, die van oorsprong in ons land thuishoren. Edelherten, konikpaarden en Heckrunderen leven op een natuurlijke manier in wilde kuddes en spelen een sleutelrol in de natuurlijke dynamiek van het gebied. Heckrunderen houden met hun graasactiviteiten het grasland in de Oostvaardersplassen open. De grote kuddes koeien en hun jongen zijn niet te missen op een wandeling door de vlaktes. De stieren zijn vaak alleen of in kleinere groepjes te vinden, in afwachting van de bronsttijd, wanneer tochtige koeien langkomen om gedekt te worden.

Ook konikpaarden lopen vrij rond in het gebied. Met harems van soms wel vijftien paarden houden ze het halfdroge landschap open. Vooral in het voorjaar zijn er veel veulens te bewonderen. Edelherten houden met hun gegraas vooral het struikgewas in toom. In de bronsttijd in de herfst trekken de herten met hun indrukwekkende geburl de aandacht van de hinden. Soms levert de strijd tussen de herten spectaculaire gevechten op.

http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/oostvaardersplassen/over-de-oostvaardersplassen

Wij kwamen vrijwel gelijk een kudde paarden tegen, helaas hebben wij ze maar heel kort kunnen bekijken en fotograferen omdat ze schrokken van een trein. Na 10 minuten galoppeerden ze helaas al weg.

Wat vind jij van de foto’s? Of überhaupt van het gebied?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s